Bekor, Podnart, d.o.o.
Poljšica pri Podnartu 13
4244 Podnart
Tel.: 04/ 530 68 40
GSM: 041/ 682 201
Fax: 04/ 530 68 41
  Natisnjeno 20.5.2024 - http://www.bekor.si/priprava_povrsin.php POJDI NAZAJ  
Peskanje

Slikovni prikaz standarda priprave površin za barvanje jeklenih površin

Dejanska življenjska doba premaza z antikorozivno barvo, ki se uporablja za jeklene površine, v veliki meri zavisi od tega, kako temeljito je bila površina pred tem pripravljena za barvanje. Pomembno je tudi, da lahko natančno in jasno specificiramo zahtevano kvaliteto priprave za vsak posamezen primer.

V skladu s tem je bil potrjen standard SIS 05 59 00, ki natančno določa štiri stopnje rjavenja in število pripravljalnih stopenj, od katerih vsaka določa kakovostno stopnjo priprave pred zahtevanim zaščitnim barvanjem jeklene površine, ki se nahaja v določeni stopnji rje. Te stopnje so v tem standardu predstavljene tudi v slikah, ki nudijo jasnejšo in hitreje ocenljivo definicijo, kot pa besedno opisovanje.

Standard je pripravil Švedski inštitut za korozijo v sodelovanju z Ameriško družbo za testiranje in materiale (ASTM) ter Stell Structures Painting Council (SSPC) iz ZDA.

Ta standard se nanaša na:
  • površine iz vroče valjanega jekla v štirih stopnjah rjavenja (A, B, C in D)
  • iste površine, pripravljene na 2 stopnji kvalitete površine (St 2 in St 3) z ročnim strganjem in žičnim ščetkanjem - strojnim ščetkanjem - brušenjem - itd.
  • iste površine pripravljene na štiri stopnje kvalitete površin (Sa 1, Sa 2, Sa 2 ½, Sa 3) z razprševanjem pod pritiskom z različnimi abrazivi

Primeri
Jeklena površina, ki prvotno ustreza stopnji rjavenja B in ki je bila opraskana in ščetkana do pripravljalne stopnje 2, je označena z B St 2.
Jeklena površina, ki prvotno ustreza stopnji zarjavelosti B in ki je bila pripravljena s čiščenjem pod pritiskom do pripravljalne stopnje 2 je označena z B Sa 2.

Standardizirana zarjavelost in pripravljalne stopnje so definirane z barvnimi slikami, ki predstavljajo pogled na celotno skalo dela površine.

STOPNJA ZARJAVELOSTI A B C D
  Jeklena površina popolnoma prekrita z lepljivimi luskami rezkanja in malo, če sploh, rje. Jeklena površina, ki je začela rjaveti in od katere so se začele luščiti rezkalne luske. Jeklena površina na kateri so rezkalne luske odpadle z rjo ali bile z njo spraskane, toda z zelo majhnimi brazgotinami, ki so vidne očesu. Jeklena površina na kateri so rezkalne luske odpadle z rjo in kjer so vidne precejšnje brazgotine.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo
PRIPRAVLJALNE STOPNJE
Strganje in žično ščetkanje
Zahteva se, da se pred obdelavo jeklena površina očisti umazanije in maščobe in da se odstranijo večje plasti rje z odkrušenjem.

St 2

Temeljito strganje in žično ščetkanje - strojno ščetkanje - brušenje itd. S tem postopkom je treba odstraniti ohlapne rezkalne luske, rjo in tujke (tuje snovi). Na koncu se površina očisti s sesalnikom, čistim suhim komprimiranim zrakom ali čisto ščetko. Potem mora imeti moten kovinski sijaj.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo

St 3

Zelo temeljito strganje in žično ščetkanje - strojno ščetkanje - brušenje itd. Priprava površin kot za St 2, toda mnogo bolj temeljiteje. Po odstranitvi prahu mora imeti površina izrazit kovinski sijaj.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo
PRIPRAVLJALNE STOPNJE
Čiščenje z razprševanjem pod pritiskom
Pred postopkom je treba jekleno površino očistiti umazanije in maščob. Z odkrušenjem je treba odstraniti tudi velike (težke) plasti rje.

Sa 1

Čiščenje z razprševanjem svetlobe pod pritiskom. Odstraniti je treba ohlapne rezkalne luske, rjo in tuje snovi.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo

Sa 2

Temeljito čiščenje z razprševanjem pod pritiskom. Odstraniti je treba skkoraj vse rezkalne luske, rjo in tuje snovi. Na koncu površino očistimo s sesalnikom, čistim zrakom ali čisto ščetko. Nato mora biti površina sivkaste barve.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo

Sa 2½

Zelo temeljito čiščenje z razprševanjem pod pritiskom. Odstraniti je treba toliko rezkalnih lusk, rje in tujih snovi, da so sledi, ki preostanejo, samo majhni madeži v obliki peh (lis) ali črt. Na koncu površino očistimo s sesalnikom, čistim suhim komprimiranim zrakom ali čisto ščetko.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo

Sa 3

Čiščenje z razprševanjem pod pritiskom do čiste kovine. Popolnoma je treba odstraniti rezkalne luske, rjo in tuje snovi. Na koncu površino očistimo s sesalnikom, čistim suhim komprimiranim zrakom ali čisto ščetko. Potem mora imeti enotno kovinsko barvo.
  Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo Klikni za povečavo